Te-ai intrebat vreodata de ce bei bere sau cafea, desi sunt amare, cand ai putea alege in loc sucul, cu dulceata sa?

Te-ai intrebat vreodata de ce bei bere sau cafea, desi sunt amare, cand ai putea alege in loc sucul, cu dulceata sa?

Oamenii de stiinta s-au intrebat si au ajuns la concluzia ca preferinta pentru anumite bauturi nu prea are de-a face cu gustul, ci cu felul in care acestea ne fac sa ne simtim.

Iar aceasta concluzie contrazice o alta idee vehiculata in mediul stiintific, respectiv aceea ca preferintele pentru un gust sau altul ne-ar fi date de gene, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Human Molecular Genetics, citat de The Independent. Totusi, nu e vorba despre genele care raspund de gust, ci de cele care dicteaza raspunsul emotional.

Conform studiului realizat de cercetatori de la Universitatea Chicago pe 336.000 de subiecti chestionati cu privire la preferinta pentru bauturi precum cafeaua, ceaiul, berea, sucul natural de grepfrut, vinul rosu, lichiorul si mai multe sucuri dulci, indulcite cu zahar sau indulcitori artificiali, oamenii de stiinta au concluzionat ca alegem o bautura sau alta in functie de raspunsul mental ce stim ca va aparea ulterior si nu pentru gustul ei.Chestionati, subiectii chiar au afirmat ca aleg cafeaua pentru felul in care ii face sa se simta si berea pentru efectul sau calmant.

Totusi, s-a dovedit ca existenta unei anumite variante a unei gene, FTO, este in stransa legatura cu bauturile indulcite cu zahar, facand ca acest tip de bautura sa fie preferat. In mod interesant, insa, cei cu aceasta particularitate genetica sunt si cei cu risc mai mic de obezitate, dat tot de FTO.

Lasă un răspuns

Close Menu